Несебър празнува! Пищна заря озари небето над древния град
Несебър празнува! Пищна заря озари небето над древния град / netinfo

Хиляди жители и гости на Несебър се включиха в тържествата за празника на града, който се отбелязва на светлия християнски празник Успение Богородично. В навечерието на 15 август в градът на ЮНЕСКО се проведе бдение и Тържествено литийно шествие, на които се стекоха стотици миряни.

„Пожелавам на всички, които се трудят в този град да бъдат жизнени и търпеливи, мъдри и човеколюбиви, взискателни и снизходителни и Бог на мира и любовта и Вас ще охранява и спасява", каза в словото си Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий .

Мотото на тазгодишния празник бе „Чуй Несебър ". В различни точки на древния град бяха организирани музикални концерти, танцови представления, театрални постановки.

От Провлака бе даден и старта на традиционния за Несебър плувен маратон.

„15 август е и кулминацията в летния ни културен календар. През последните години нашият празник се превърна в един успешен туристически продукт - разпознаваем, търсен и предпочитан от хиляди гости от цял свят, обединени от желанието да се веселят заедно. Малкият живописен полуостров се превръща в огромна сцена, а всеки, който се е докоснал до магията на празника, запечатва в сърцето си незабравима емоция", каза кметът на Несебър , Николай Димитров.

Кулминацията на празника бе минути преди полунощ на 15 август, когато пищна заря озари небето над древна Месамбрия .