Наематели на бюфети и столове: Децата пак ще ядат чипс, но извън училище
Наематели на бюфети и столове: Децата пак ще ядат чипс, но извън училище / netinfo

Новата наредба за здравословното хранене в училищата няма да реши проблема със затлъстяването на децата и да ограничи консумацията на вредни храни от учениците. Това мнение изразиха днес на среща в община Бургас представители на фирмите наематели на столове и бюфети в учебните заведения в града.

Много от наемателите на столове и павилиони имат договори за пет години напред и направени инвестиции за модернизация на обектите. Сега са силно силно притеснени, че ще им се наложи да затварят поради липса на желащи деца да се хранят там и заради по-скъпите храни, които ще трябва да се предлагат съобразно наредбата.

„Децата разполагат с по левче най-много два, за училище, и едва ли ще го дадат за таратор или парче риба с картофи”, коментираха от фирмите наемателки. Те предвидиха нулев ефект от мярката, ако не се органичи достъпа на децата до търговските обекти извън училището, където освен забранените храни са алкохола и цигарите. Освен това е необходимо систематично акцентиране върху проблема със затлъстяването от страна на родители и учители.

Според нормативния акт на МЗ, който влиза в сила от 15 септември на територията на училищата вече не трябва да се предлагат близалки, чипсовете, захарните и шоколадови изделия с изключение на чистия шоколад , торти и пасти, газирани напитки, зърнени храни. Не се допуска и консумацията на сухи супи и сухи бульони от ученици. Айранът в училищата не трябва да има и добавена сол. В менюто на ученическите столове задължително се включват пълнозърнести продукти - хляб, макарони и др, поне веднъж седмично да включват риба в менюто. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да са без видими мазнини. Колбасите се изключват от основното хранене.

Целта е децата да бъдат ограничени от нездравословните неща за ядене в училище, тъй като затлъстяването сред подрастващите и произтичащите от него вреди за здравето се превръщат в сериозен проблем.

От РИОКОЗ Бургас информираха, че от 15 септември заедно с влизането в сила на наредба № 73 на МЗ започват и проверките за нейното прилагане и всички обекти подлежат на санкции. Глобите са от 100 до 5000 лева.