затвор надзиратели
затвор надзиратели / Sofia Photo Agency, архив
Социалното напрежение в затворите нараства, казват служителите в сектор „Сигурност“
Да се предприемат незабавни действия, с които да се гарантира възстановяването на социалната справедливост в сектор „Сигурност“, а държавните институции да не остават безучастни свидетели на социалното напрежение в затворите - Подписка с това искане вече набира скорост. Само за ден в национален мащаб тя е подкрепена от 1300  служители в подразделенията на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“. Подписката ще бъде отворена до 21 март, а след тази дата ще бъде изпратена до Министерски съвет, Министерството на правосъдието, Народното събрание и до Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете.
 
Основното искане в петицията е за изравняване на възнагражденията на служителите в двете дирекции с останалите служби в сектора за сигурност, увеличаване на броя на надзирателите и подобряване на условията на труд.

Само ден по-рано в национален ефир министър Цачева обясни, че диалогът в Министерството на правосъдието продължава и поиска предложение за „алгоритъм“ как в рамките на бюджета на министерството исканията да бъдат изпълнени.
Синдикатът на служителите в затворите в България не само посреща с недоумение това изявление, но и смята, че подобни твърдения на фона на пренебрежителното отношение и мълчаливия отказ на предложенията за пълен анализ на ситуацията, за среща и започване на преговори по смисъла на закона за МВР с Министъра на правосъдието, са неприемливи и недопустими.

Социалното недоволство в затворите продължава. Протестите продължават верижно в цялата страна.