/ ThinkStock/Getty Images
Служителите на две главни дирекции настояват за 20 процентно увеличение на заплатите
Служителите на затвора и съдебни охранители излязоха днес на професионалния си празник – Денят на тъмничаря на символичен протест с локуми в Бургас. Над 60 служители от две главни дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ демонстрираха пред затвора„Искаме достойно заплащане и унифициране на възнагражденията ни с тези на служителите в МВР. Не сме втора ръка работници. Години наред получаваме голи обещания от различните правителства, всеки разтяга локуми, а резултатът е нулев“, обяви Валентин Мартинов, член на Управителния съвет на синдиката на служителите на затворите в България.

„Няма значение кое правителство, ние сме безпартийни. Едните обещават, ще има за вас, другите обещават ще има за вас и накрая за бюджета, за двете специализирани дирекции, няма абсолютно никакви пари. Увеличиха ни с 5% заплатата, това са 30 лева. Аз им ги подарявам тези 30 лева, ако могат да си нахранят семействата да заповядат да дойдат да работят тука при нас.”, каза той.
 
„Работим по един и същи закон за МВР, а отношението към нас е различно. И заплатите са различни“, каза Петко Чалъков, председател на Националния синдикат охрана.
Съставът настоява за 20 процентно увеличение на възнагражденията и подсилване на щата в двете главни дирекции, който към настоящия момент е крайно недостатъчен. Главна дирекция „Охрана“ спешно се нуждае от още минимум 350 служители, за да може да гарантира сигурността във всички съдилища и прокуратури в страната, подчерта Чалъков. Сега сме изправени пред ситуация, в която има съдебни сгради, които не се охраняват или осъществяването на ефективен контрол там не е на необходимото ниво. В момента сигурността на магистратите е поставена на карта“, допълни той.