Младежи от дома в Атия
Младежи от дома в Атия
Децата и младежите от ЦНСТДМУ с. Атия  демонстрираха своите кулинарни умения и почерпиха с майсторски приготвените от тях с помощта на екипа на р-т „Жоан“ жители и гости на Созопол.

созопол

Кулинарните си умения те развиват по проект „Ще се справя”, в дейност „Храната-моя път за развитие и самостоятелен живот”, демострацията се състоя в ресторант „Жоан“ по покана на екипа на „Созопол Журнал“, където  презентираха с майсторите готвачи и сервитьори новото кулинарно изкушение „Френска пица“.

созопол

Събитието бе споделено от представител на отдел „Европроекти“ на Община Созопол, екипите на Сдружение „Равновесие“ и на къщата в Атия. Децата и младежите от Атия като  любители кулинари изучават почти година технологията на приготавяне на храна.

След беседа и среща с професионалисти научиха основните акценти от технологията на приготвяне на „Френската пица“, създадена в областта Елзас, като храна за бедните и  утвърдила се като изделие във всеки популярен  ресторант.

Още грижи за децата с увреждания от центъра в Атия

Предствиха на созополската общественост и гостите на морския град възможността за съчетаване на различните традиции: от Италия - родината на пицата; Франция - изкуството на модернизма в готварството и България - вкусните тестени изделия, с уменията на талантливи готвачи.

Именно в кухнята от едни и същи основни продукти, с различни техники и подправки от единството на различията се творят чудеса, с добронамереност и любов. Така се получават вкусни и предпочитани от клиентите здравословни кулинарни изделия.

Три години Център за деца и младежи в Атия

Децата представиха новия продукт с фино тесто, крем фреш и сметана, карамелизиран лук и бекон, наричан още „Тарт фламбе“, изпечен за кратко в гореща пещ. Младите кулинари бяха ентусиазирани, усмихнати и уверени, защото могат да месят и  познават основните дейности в кухнята.

Общуваха свободно, облечени в красиви униформи: децата готвачи подготвиха дегустационните порции, а децата сервитьори сервираха и отсервираха. След презентацията, всички заедно обядваха от изключителната пица и се разхладиха в горещия ден с френски сокове от мента, боровинка и ягода.

Изкушението „Френска пица“ зарадва всички, погали сетивата за истинско морско кулинарно приключение. Така, чрез храната в професионална, доверителна връзка с приятели, децата и младежите се учат, че различията  мотивират за взаимно опознаване и са възможност за  рофесионално и личностно развитие.