Министър Танева жъне в бургаско село
Министър Танева жъне в бургаско село / netinfo

Националната асоциация на зърнопроизводителите за трета поредна година дава началото на жътвата на ръж по проекта „Хляб на мира". Събитието ще се състои днес в землището на с. Кликач.
Церемонията ще бъде открита с пресконференция на НАЗ, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и Асоциация „Хляб на мира". Пресконференцията ще се проведе в Гранд хотел и СПА „Приморец" от 14.30 до 15.00 ч., след което всички гости и участници ще посетят ръженото поле в с. Кликач, където ще бъде изпълнен тържествения ритуал.
Тазгодишните домакини на полето „Хляб на мира" са председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област Николай Киров и председателят на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели" (Карнобат) Теодор Тодоров.
Председателите на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област, Николай Киров, и на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели" (Карнобат), Теодор Тодоров, са тазгодишните домакини на проекта „Хляб на мира" в рамките на българското партньорство на НАЗ. За първи път реколтата от ръж „Хляб на мира" е поверена на стопанствата на двама председатели на регионални сдружения и членове на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Към доставената от зам.-председателя Мариела Йорданова ръж, която бе домакин за 2014/2015 г., бяха добавени семена, добити от всички държави-партньори по Проекта, и предоставени по време на конференцията в гр. Познан през месец септември м.г. Зърнопроизводителите засяха заедно семената на общо поле, като отговорността им се разпределя поравно - всеки от тях предоставя еднаква площ от обработваемия си имот за отглеждане на следващата реколта от ръж.