Мерят в реално време чистотата на въздуха в Долно Езерово
Мерят в реално време чистотата на въздуха в Долно Езерово / netinfo
Кметът на община Бургас Димитър Николов и заместникът му Ивелина Василева представиха официално новото електронно табло за мониторинг на чистотата на атмосферния въздух в кв. Долно Езерово. То се намира на видно място в сградата на местната териториална дирекция и в реално време показва нивата на основните замърсители: серен диоксид, азотен диоксид, сероводород, фини прахови частици, въглероден оксид, бензен и озон. Информацията е текстова и графична, като графичната е в зелен цвят, а отклоненията от нормата се оцветяват в червено.

Проектът за поставяне на информационното табло е финансиран със собствени средства на Общината в размер на 11 000 лв. Видеомониторът в Долно Езерово е вторият, монтиран в Бургас, след този в административната сграда на Общината. Автоматизираната система за информиране на населението е отворена и няма ограничение за броя на електронните табла.

Предстои реализацията на проект за закупуване на мобилна станция за контрол на качеството на въздуха. Тя ще измерва и подава данни за нивото на замърсяване от всяко място в общината, на което бъде дислоциирана.