Д-р Дария Бояджиева
Д-р Дария Бояджиева

История за млада жена в бяла престилка, решена да бъде лекар и да помага на другите. И въпреки ограниченията, които медицината ѝ налага, тя избира именно медицината за свой професионален път

Тя е д-р  Дария Бояджиева и е на 27 години. Животът ѝ се преобръща напълно, когато е на 21 г., но нито за миг не помисля да се откаже от мечтата си да бъде лекар. Самосъжалението ѝ е чуждо. През 2014 г. в следствие на тумор на нервната система претърпява няколко операции на гръбначния стълб в чужбина и там научава страшната новина,че ще се наложи за дълго и неопределено време да бъде в инвалидна количка. Към онзи момент е във втори курс в Медицински университет Варна. Трудно можела да си представи как ще продължи обучението си, как ще протече възстановяването и с какво ще се наложи да се сблъска. Нейната цел се свеждала единствено до това – да завърши,без да прекъсва. И в крайна сметка успяла.            

Дария споделя, че медицината не е лека наука. Жертвите, които се правят, остават невидими за околните: „Даваш много от себе си без в действителност да си сигурен какво ще успееш да постигнеш“ – допълва тя. Често е чувала, че трябва да се откаже от медицината и "да си гледа здравето".  Нейните виждания за нещата обаче изглеждат по съвсем друг начин. И въпреки много трудности в началото, с помощта на близките си, не се разколебала и отказала.  

Д-р Бояджиева се дипломира успешно през 2018 г. Плановете ѝ не включвали да работи в България, а желанието ѝ да бъде максимално самостоятелна се оказало трудно постижимо, затова избрала чужбина. Докато подготвяла документите, попада на новината, че болница "Сърце и Мозък" отваря врати в Бургас. Случайно разбира, че рентгенолог, който познава от студентските си години, работи там. След разговор с д-р Ралица Попова, специалист образна диагностика, Дария решава да започне работа на доброволни начала: “Д-р Ралица Попова е страхотен специалист и учител, проявяващ невероятно старание към работата и търпение към учащите се. А тази комбинация е от решаващо значение за младите лекари“.  Скоро вместо да подготвя документите си за работа в чужбина тя решава да остане. 

„МБАЛ "Сърце и Мозък" е фантастична болница - място, което дава шанс и страхотен старт на младите лекари“ – твърди тя. Разбира се имала притеснения как ще бъде приета, заради специфичните ѝ потребности и инвалидната количка, защото често способностите на хора с физически ограничения се подценяват. За нейна радост всички колеги от болницата я приемат без предразсъдъци, сработват се лесно и я карат да се чувства пълноценна част от тях. 

„Безкрайно благодаря, че имах шанс да започна кариерата си като лекар в МБАЛ „Сърце и Мозък“! Благодарна съм и на целия екип на болницата, че нито за миг не ме накараха да се почувствам в неравностойно положение. Истински щастлива съм, че избрах именно тази болница и не заминах в чужбина“. Убедена е, че предвид предстоящото изграждане на изцяло нова болница в Бургас, скоро „Сърце и Мозък“ ще има нужда от повече кадри – както млади, така и опитни специалисти и е категорична, че който реши да стане част от екипа, няма да сгреши. Д-р Дария Бояджиева е гордост за МУ Варна. Тя е истинско вдъхновение за всички, които имат честта да я познават, а МБАЛ „Сърце и Мозък“ е болницата, която сбъдва мечти и дава отличен старт и възможности за развитие на младите лекари.