Лентата на София филм фест на брега се завъртя
Лентата на София филм фест на брега се завъртя / siff.bg
Лентата на «София филм фест на брега» се завъртя
26922
Лентата на «София филм фест на брега» се завъртя
  • Лентата на «София филм фест на брега» се завъртя

Българският филм "Зад кадър" на режисьора Светослав Овчаров даде старта на 8-то издание на "София филм фест на брега". По традиция  киносъбитието бе открито от Бургаския духов оркестър,  който изпълни пред сградата на общината любими валсови мелодии от филми.

Кино "Тракия" и за първи път Кукленият театър в Бургас са домакините тази година. Два екрана, над 40 игрални, документални и анимационни филми очакват  среща с бургаските  киномани.

Три са  наградите "Сребриста чайка", които ще отидат при най-добрите ленти. Свой филм-фаворит избира публиката, като зрителите попълват талоните за класирането след всяка прожекция. "Сребриста чайка" се връчва и от името на община Бургас. От три години статуетката се присъжда и за български късометражен фирми. Документалните прожекции са безплатни от понеделник до четвъртък от 17.00 ч. в салона на кино "Тракия".

Директорът на бургаския фестивал проф. Георги Дюлгеров съобщи, че над 80% от билетите вече са продадени, а поради интереса към някои от филмите ще има и извънредни прожекции. "Бургас заслужава да има такъв фестивал и той трябва да се развива", каза при откриването кметът на града Димитър Николов.

2010-а е годината на българското кино, затова и реверансът към българските творци бе с премиерата на "Зад кадър". Филмът е по истински случай на базата на реално съществуващо досие на големият български оператор Христо Тотев, награден за операторско майсторство на филмите "Осъдени души" и "Адаптация", снимал "Константин Философ" и "Суламит". В главните роли са Иван Бърнев, Касиел Ноа Ашер, Гергана Плетньова, Красимир Доков и др. Двете актриси заедно с режисьора Светослав Овчаров и композитора Божидар Петков се срещнаха с публиката веднага след филма. 

"Това са моите разсъждения за историята на българската интелигенция, през 80-те години на миналия век, белязана от конформизма. Христо Тотев не се е уплашил да предостави всички тези данни за себе си. Такова мъжество е необходимо днес, когато се пишат сценарии", каза режисьорът Светослав Овчаров.

Касиел Ноа Ашер, която играе избягалата в Западна Германия съпруга на главния герой, нарече "Зад кадър" важен филм за новото начало и за живота на чисто.

"Вярвам, че никой не трябва да навлиза в личното пространство на друг без покана. И човек трябва да внимава, когато върви към целите си. Да не се окаже, че някъде по пътя е загубил човечността си", каза пред зрителите актрисата Гергана Плетньова, изпълнила ролята на амбициозната служителка на  бившата Държавна сигурност.

Още коментари за филма от Георги Дюлгеров, Светослав Овчаров и Касиел Ноа Ашер чуйте в звуковия файл.