/
/ / РИМ Бургас

Какви са славните бойни успехи на 24-ти пехотен Черноморски полк? Кои са най-суровите сражения на храбрите български войни? За това ще разкаже бургаският историк Яна Иванова по време на съботната лекция в музея. Изследователката ще представи интересни данни, свързани с историята на военното формирование. Ще бъдат показани архивни снимки и документи, които дават представа за паметните събития от времето на Балканските войни, Първата и Втората световни войни.

Ще бъдат оповестени и интересни акценти от дневниците на командира, ръководил полка по време на Втората световна война и карти, илюстриращи движението на войските.

24-ти пехотен Черноморски на Н.В. Царица Елеонора полк е създаден през 1889 г. с държавен указ. Негов пръв командир е майор Фодулаки.

По време на Балканската война през 1912 г. черноморци участват в боевете при Лозенград, Люлебургас, Бунар Хисар. През Първата световна война полкът е на Южния фронт, където взема участие в Косовската операция, воюва при Червена вода, Преслап, Сборско и Димова поляна. През 1944 г. се включва в решаващата фаза на Втората световна война и участва в Дравската отбранителна операция.

Традиционната лектория на Бургаския музей ще се проведе тази събота, 18 януари, от 11:30 часа в Етнографската експозиция на ул. Славянска 69 (зад църквата „Св. Св. Кирил и Методий“). Входната такса е преференциална – за възрастни 2,00 лв., а за учащи и пенсионери – 1,00 лв.