Крадецът на книги избра публиката на кино феста в Бургас
Крадецът на книги избра публиката на кино феста в Бургас / netinfo

"Кутия за храна" на индийския режисьор Ритеш Батра получи наградата "Сребриста чайка" на церемонията по закриването на фестивала в кино АБ в Бургас. Филмът е коопродукция на Индия Франция и Германия. „Чайката" ще стигне до автора на филма, чрез директора на фестивала Стефан Китанов, които пристигна в Бургас за награждаването.
"Наградата е за мъдростта и кинематографичното майсторство, с която е разказана умна и деликатна история за самотата и добротата, за надеждата и любовта", аргументира избора на журито, артистичният директор на феста проф. Георги Дюлгеров.
Лентата, фаворит на зрителите е "Крадецът на книги" на режисьорът Брайън Пърсивал. Другата награда на 12-я фестивал в Бургас е от конкурса „Джеймисън". Тя е за късометражния филм "Чест" на режисьора Павел Веснаков. Той получи плакет и грамота от името на областна управа, който му бе връчен от управителят на Бургаска област Павел Маринов.
От есента в Бургас ще бъде учреден и дискусионен клуб за младите киномани. Според професор Георги Дюлгеров целта е да бъдат запознати почитателите на седмото изкуство освен със световното, но и с европейското и българското кино. След прожекциите лентите ще се бъдат обект на дискусии и коментари.