Кметът на Несебър удължава сезона с поляци през септември
Кметът на Несебър удължава сезона с поляци през септември / netinfo

Обменът на добри практики между Несебър и побратимения с него град Хожув продължава. Градът на ЮНЕСКО ще черпи опит от полската община как се организира скаутско движение, което там има сериозни традиции и хиляди членове сред децата и младежите. Освен това по линия на културния обмен състави от Несебър ще участват в културния живот в Хожув в края на лятото. Това стана ясно днес по време на среща на кмета Николай Димитров и екипа му с гости от полския град, които са тук заради провеждащия се в момента Международен фестивал „Несебър - остров на изкуствата". Делегацията, която бе приета в конферентната зала на старото кметство, бе в състав: Карол Пиелок, ръководител на вокална група „На шлаку", Уршула Пиелок, ръководител на Семеен дом за деца, Силвестър Папроцки, директор на Общински дом на културата „Батори", Томаш Игналски, директор на Хожувския културен център, Анна Петерко, командир на Окръжното управление на скаутска организация и заместник-командир Анджей Лихота. Още в началото на срещата гостите споделиха с кмета, че в Несебър се чувстват „като у дома си" и искат да се връщат отново и отново тук. Домакинът на срещата Николай Димитров благодари за добрите думи и за топлото му посрещане и при негови визити там.
Във входа на разговора градоначалникът предложи паралелно с разширяването на културния обмен, по линия на който състави от Несебър ще гостуват в Хожув този септември, да се обмисли и възможността за представяне на туристическите забележителности на общината. След това домакини и гости стигнаха до идеята, че биха могли да работят в бъдещи съвместни проекти по европейски програми от новия програмен период.
За проектите, свързани с облагородяването на Несебър, също стана дума на срещата. Кметът информира, че се строи културен дом, както и че се работи по идейния проект на северната алея в новия град, където ще има спортни съоръжения, летен театър с подземен паркинг.
Любопитен момент в разговора бе обсъждането на датата 15 август, която се оказа, че е празник и на един от кварталите на Хожув и също се отбелязва подобаващо. Кметът Николай Димитров не пропусна да подчертае, че от няколко години Денят на Несебър (15 август) е превърнат в туристически продукт, като богатата културна програма привлича хиляди гости към живописния полуостров. В този смисъл градоначалникът коментира, че приветства всички културни форми на общуване, защото те не само удовлетворяват потребностите от докосване до изкуството, но и са своеобразно бягство от ежедневието и имат ползотворно действие върху душата на човек. Мнението му за културния обмен бе, че благодарение на него се раждат такива събития, които радват от сърце публиката и внасят различна виталност в усещането за всеки един град.
Финал на днешната среща, преминала под знака на приятелството, постави размяната на подаръци между домакини и гости. От страна на община Несебър днес присъстваха още Стойко Стоянов, секретар на общината, Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър - Световно наследство", Михаела Георгиева, директор на Общински детски комплекс, Катержина Христова, секретар на НЧ „Яна Лъскова", Димитър Пурнарев, мл. експерт „Защита на населението" и др.
Комфортът и уютът, който чувстват идвайки тук полските гости, се основават на дългогодишните взаимоотношения и сътрудничество с Несебър най-вече в областта на културата. През август градът на ЮНЕСКО отново ще посрещне приятели от Хожув, които ще вземат участие във фестивала „Съзвездия в Несебър". Тогава ще се изяви Вокалната група „На шлаку", която има впечатляваща 32 -годишна биография.