Кметът иска държавата да поеме отговорността за кораба-атракцион
Кметът иска държавата да поеме отговорността за кораба-атракцион / netinfo

Държавните органи да предприемат необходимите мерки за преместването на кораба-атракцион “Черната перла” от Централния плаж настоява кметът на Бургас Йоан Костадинов в писмо до държавните институции. Акостирането на “пиратския кораб” вчера предизвика сканадал, защото бе разкопана ивицата. От общината спряха изкопните работи и сезира прокуратурата за увреждане на брега, който е изключителна държавна собственост. От областна управа съобщиха , че ще направят всичко необходимо за отстраняването на плавателния съд, но заявиха, че премахването на всички преместваеми обекти от плажа е задължение на общината.

Писмото на Костадинов е до министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, министъра на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев, Областния управител на Бургас Любомир Пантелеев и Районния прокурор Георги Кузманов.

От него става ясно, че е унищожена площ от около 500 кв.м. от крайбрежната плажна ивица, а изкопът, както и корабът могат да възобновят свлачищните процеси в Морската градина. Освен това, корабът, разположен в зоната за къпане, неустойчив, неохраняем и необезопасен, създава опасност за плажуващите и за играещите там деца.

 Според кмета областна управа прехвърля на общината отговорността за преместването на плавателния съд от плажа. В писмото си той заявява че , действително МРРБ е съгласувало схема за преместваемите обекти на територията на Централен плаж – Бургас, но в нея не е и не може да бъде предвидено разполагането на кораб, предназначен за извършване на стопански дейности на територията на Морски плаж “Бургас-Централен”. Съгласуваната схема предвижда единствено разполагането на преместваем обект-“кораб-атракцион”, с площ от 35 кв. метра.. Площта на кораба е около 400 кв. метра. Мнението на градоначалника е,  че при тези обстоятелства нарушаването на закона ще продължи , както и увреждането на държавната собственост