Китайски в три бургаски училища. В едното вече са учили японски
Китайски в три бургаски училища. В едното вече са учили японски / netinfo

Три са бургаските училища, в които може да се изучава китайски език. Това стана ясно след среща между зам.-кметовете на община Бургас Красимир Стойчев и Йорданка Ананиева и г-н Лонг Тао от образователния и културен център "Конфуций", част от СУ „Св. Климент Охридски".

Заедно с него те посетиха Търговската гимназия, СОУ "Кирил и Методий" и Математическа гимназия в града, където се очаква наесен да започне изучаването на китайски език - между 12 и 16 часа седмично.

В СОУ „Кирил и Методий" например вече са имали опит с изучаването азиатски езици. Школниците са залягали над учебниците по японски преди десетина години.

„Интерес към китайския език ще има при всички положения. Предстои да обсъдим с родители и ученици възможностите за обучение. Така или иначе първата група, която ще учи китайски език ще бъде сформирана в началото на следващата учебна година", коментира директорът на СОУ-то Снежана Няголова.

Предварително проучване за интерес към езика ще правят и в Търговската гимназия в Бургас, научи Дарик от директора на училището, Павел Чепов. По думите му, китайски ще се учи като извънкласна дейност. „Рано е да говорим за интерес. Предстоят ни срещи с родителите. Приветстваме идеята", каза Чепов.

Очаква се в Бургас да пристигнат двама китайски преподаватели, за които ще бъдат осигурени общински жилища. По настояване на местната администрация, отворени курсове по китайски ще се провеждат и в Бизнес инкубатора.

Бургас се подготвя да кандидатства и по китайска програма за обзавеждане на специализиран училищен смарт кабинет.