/ пресцентър
Представяне на книгата "Бивши хора" от проф Вили Лилков и Христо Христов, ще се състои днес от 18.00 часа в зала „Георги Баев“ на културен център „Морско казино“. Тя е посветена на „бившите хора“, класифицирани от БКП като истинския класов враг на комунистическата власт в България.

Изследването разкрива мащабите, формите и продължителността на репресиите, чрез които са заличени цели съставни части от българското общество, неподатливи на социално-икономическия експеримент на БКП, провеждан в периода 1944–1989 година по съветски образец.

Вили Лилков е професор по физика. Идеята за книгата е личното му дело за оперативна разработка в Шесто управление на бившата Държавна сигурност. Той е проучил задълбочено архивите на ДС и се е запознал със стотици документи, доказващи репресивната политика, която БКП провежда 45 години срещу бившите хора и техните наследници.

Христо Христов е разследващ журналист с 27- годишен професионален опит, основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com, посветени на преодоляването на комунистическото минало в България. Носител е на редица награди за разследваща журналистика. Лауреат е на Гражданската награда на Европейския парламент (2014).