Изследователи от цялата страна се събраха на форум в Ахтопол
Изследователи от цялата страна се събраха на форум в Ахтопол / netinfo

Археолози, историци, музейни специалисти, изследователи и общественици се събраха в Ахтопол, за да участват в кръгла маса на тема: "Християнството в Странджа и Одринска Тракия и борбите за самостоятелна църква". Срещата се организира от сдружение „Черноморски Странджа“ и нейният председател инж. Петър Кънев. Форумът се провежда под патронажа на областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.

Изследователи от цялата страна се събраха на форум в Ахтопол
netinfo

По време на срещата свои доклади представиха доцент Ангел Николов, от СУ "Климент Охридски", Дарина Билярска, държавен експерт в Централен държавен архив, проф. дин Светозар Елдъров от Институт за балканистика с център по тракология при БАН, Стоян Райчевски от Тракийски научен институт, д-р Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ "Климент Охридски", Горан Стефанов, Исторически музей "Проф. Александър Фол" в Малко Търново, д-р Иглика Мишкова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и Иванка Делева, главен уредник в РИМ-Бургас. 

"Темата на дванадесетата кръгла маса, която сдружение „Черноморски Странджа“ организира в Ахтопол, е изключително важна за културно-историческото ни наследство и поставя проблеми от съществено значение за съхраняването на националната ни идентичност", коментира при откриването на конференцията инж. Петър Кънев.  

Изследователи от цялата страна се събраха на форум в Ахтопол
netinfo

Специални гости на форума бяха академик Константин Косев, Иван Гранитски, генерал Тодор Бояджиев, народните представители проф. Станислав Станилов и проф. Иво Христов.

В рамките на кръглата маса, днес в Музея на котвата в Ахтопол беше открита изложбата изложбата "Созопол - вечният град". 

"В експозицията е представена класическата древност на Аполония - като морската врата на Странджа, която е един от районите с много голям ресурсен потенциал", каза археологът Димитър Недев, който откри изложбата. 

В нея са показани изключително интересни керамични съдове от бита на древните хора, някои от които се представят за пръв път, след откриването им по време на проучвания.