Инж. Цанко Иванов, заедно с наградената Соня Геориева
Инж. Цанко Иванов, заедно с наградената Соня Геориева / Дарик Архив
Търговско-промишлената палата насочва усилия към липсващите на пазара професии
Цанко Иванов за нужните кадри в сферата на услугите
100614
Цанко Иванов за нужните кадри в сферата на услугите
  • Цанко Иванов за нужните кадри в сферата на услугите
Курсове, свързани с обучение на заети и безработни хора без опит и квалификация в изчезващите на пазара, но нужни за бизнеса професии е сред приоритетите на Бургаската търговско-промишлена палата. Това е заложено в плана на организацията за 2019 година, каза за Дарик председателят й, инж. Цанко Иванов.
 „Обучителните програми са насочени основно към решаване на проблеми в бизнеса.  Има пропуски, които трябва да бъдат запълнени с нужните кадри за пазара. Например, в момента в Бургас няма нито едно учебно заведение или център, което да обучава заварчици или шлосери. Ние разкриваме такива курсове, защото те са необходими и в малката и в голямата фирма“, поясни той.
Курсове еще започнат за всяка една професия, на  която има дефицит на пазара в региона. По думите на инж. Иванов в професионалните гимназии в момента липсва подготовка за професии, които, въпреки съвременните технологии, са нужни в бизнеса. Вече са проведени срещи с ръководствата на двата университета и директори на училища за да бъдат начертани правилно бъдещите действия на Палатата в тази посока. Бс ТПП разполага с лицензиран обучителен център, в който ще се провеждат курсовете.
„Междувременно започваме съвместна работа с Областна служба „Земеделие“. Ще убединим усилията си, докато в града не бъде учредена подобна специализирана организация.  Ще водим обучения на млади фермери, пчелари, курсове по екологично земеделие и напояване.  Всички тези дейности ще бъдат финансирани от ТПП“, каза още Иванов.  
Той е категоричен, че замеделието е отрасъл, който те първа ще се развива в бъдещето като семеен бизнес след дълга пауза. „Важно е да върнем любовта на младите към земята. Това реално може да се случи и ние ще положим нужните усилия, дори резултатите да не бъдат много бързи“, каза още председателят на ТПП.
За заложените в програмата на палатата дейности и международни програми, чуйте повече в звуковия файл: