Снимка: община Поморие
Снимка: община Поморие
През 2019 г. ние отбелязваме 120-годишнината от пристигането на Яворов в Анхиало. Макар и престоят му да е бил кратък, вдъхновен от морето, тук на морския бряг, поетът написва едни от най-красивите си стихове и остава завинаги в сърцата на хората. Ето затова “Яворови дни” съществуват вече 61 лета, а това е изключително важно за духовното развитие на нашия град. С тези думи кметът на община Поморие Иван Алексиев обяви началото на тазгодишните празници в чест на поета.

Събитието уважиха: кметът на Чирпан Кичка Петкова и заместник-кметът Стайко Генов, проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ракьовски, проф. Димитър Михайлов, поетесата Валентина Радинска и председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Всички те, заедно с десетки жители и гости на града, запалиха свещички и поднесоха цветя пред паметника на твореца, а по-рано през деня в храм „Рождество Богородично” бе прочетена молитва за мир и покой в душата му.

Във фоайето на НЧ “Просвета 1888” беше подредена открита изложба със стари пощенски картички, собственост на проф. Михаил Неделчев. Сред изложените изображения има и снимки на Яворовите скали в Поморие отпреди повече от 100 години. Като препратка към Яворов беше посочен и интересният факт, че голяма част от стиховете си той пише именно на гърба на картички.

В края на вечерта въздействащата биографична драма „Нирвана” изпълни залата на НЧ “Просвета 1888” и остави публиката без дъх, проследявайки последните мигове на поета Пейо Яворов и съпругата му Лора .

Днес празниците продължават с четене под звездите и рецитал-конкурс. Вижте какво още предстои до 13.07.2019 г.:

12.07.2019 г. /петък/
10.00 ч.- Национален рецитал-конкурс – I кръг
Място: НЧ „Просвета 1888“
18.00 ч. - „Яворов за/в/и  Европа” - Национална кръгла маса, с участието на проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ракьовски, доц. д-р Елка Трайкова и проф. Димитър Михайлов. Представяне на книгата на Катя Зографова „Световете на Яворов”
Място: Градска художествена галерия „Дечко Стоев”
21.00 ч. - „Тъй рече Виктор” -  новата поетична книга на Маргарита Петкова, представена от Симеон Аспарухов с музикален съпровод от трио „VIVA”.
Място: Скалите при паметника на Яворов

13.07.2019 г. /събота/
10.00 ч. - Национален рецитал-конкурс – II  кръг
Място: НЧ „Просвета 1888“
18.00 ч. - Премиера на книгата на Боян Чимов „Под ръка с музата Ерато” (поеми и стихотворения). Книгата ще представи поетът Боян Ангелов – председател на СБП
Място: Градска художествена галерия „Дечко Стоев”
20.00 ч. -  „Сън за мечта” - камерен концерт на Биляна Данаилова – сопран, Биляна Кинчева  - пиано, с участието на Мариана Маринова - стихове.
Обявяване на резултатите и връчване на наградите от Националния конкурс за поезия  „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…”  и рецитал - конкурс  по творби на Яворов
Място: НЧ „Просвета 1888“