Хайка за незаконни къмпингари без екокултура
Хайка за незаконни къмпингари без екокултура / netinfo

"Любителите" на природата, които в името на модата и дивите плажове оставят след себе си тонове найлон, стъкло и ралична смет, са в прицела на институциите тези дни. Масови проверки на нерегламентирани къмпинги започна комисия от експерти от Изпълнителна агенция по горите, РИОСВ-Бургас и полицейски служители.

14 са местностите, които ще бъдат проверени. Контролните органи са останали до полунощ в района на плажа Иракли, където над 100 души са разпънали палатки.

По къмпингите цари мръсотия и нарушаване на правилата за опазване на околната среда, отчитат експертите. До този момент са издадени 9 акта по Закона за горите, 3 глоби по Наредбата за опазване на обществения ред и полицейска санкция за незаконно поставяне на палатки на общинска територия.

Контролните органи посетиха плажа Корал, в района на къмпинг "Арапя", в местността Вромос и плажа Алепу.

До момента от РИОСВ-Бургас са извършили 24 проверки по Южното Черноморие. Освен незаконно къмпингуващи, от инспекцията проверяват и за нарушени дюни, спазване на режимите в защитените територии, замърсявания с битови и строителни отпадъци, нерегламентирано заустване на отпадъчни води.