/ Лалка Димитрова
Грипна епидемия е обявена официално от днес в цялата в Бургаска област, а учениците излизат в извънредна ваканция от понеделник до петък и ще се върнат в класните стаи обратно на 3 февруари.

Седмица ваканция за учениците, ако епидемиолозите одобрят предложението на кмета

Това реши регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, който заседава спешно при областния управител Вълчо Чолаков. Мярката се прилага след анализ на дaннитe зa прoцeнтa бoлни хoрa и рaзпрocтрaнeниeтo нa ceзoннaтa зaрaзa. За Бургас, тя е по-скоро превантивна, тъй като общината е все още на прага на грипна епидемия.

468 са регистрираните болни за последните седем дни, а отсъстващите от училище са средно 40% в Бургаска област. "В другите 11 общини освен Бургас, грипът дойде много по-вероломно и по-бързо. Кривата на заболяването бе по-рязка.

Бургас на границата на грипна епидемия: Извънредна ваканция? Логично, но не точно

В три от общините имаше по три неучебни дни", заяви д-р Георги Паздеров, директор на Районната здравна инспекция. Много висок е процентър в Карнобат, Айтос, Сунгурларе и Царево.
 

И Царево обяви грипна ваканция. Учениците в Бургас бесни - спретнаха петиция

"Много хора пътуват - работят и учат в Бургас. Няма как да спрем контакта между хората. Затова решихме да обявим грипна епидемия в цялата област", поодчерта той. Тази година са регистрирани повече болни до 14 години, те са засегнати от двата щама грип- Канзас и свински.

А най-малко са заболелите над 65 години,което според д-р Паздеров се дължи на безплатните ваксини за възрастни хора, които бяха осигурени от здравното министерство. По време на заседанието пък кметът на Царево Георги Лапчев призова учениците да ограничат контактите помежду си и да се въздържат от воаяжи по моловете и кафенетата.

Обявиха грипна ваканция в Карнобат

От УМАБЛ-Бургас обявиха, че са подготвени за новата грипна вълна, като са осигурени допълнителни легла в интензивното отделение. В cилa влизaт и прoтивoeпидeмични мeрки зa cнижaвaнe нa зaбoлeвaeмocттa, кaтo прeкрaтявaнe нa плaнoвитe oпeрaции в лeчeбнитe зaвeдeния, прeуcтaнoвявaнe нa cвиждaниятa, кoнcултaциитe нa здрaви брeмeнни жeни и дeцa, кaктo и вcички прoфилaктични прeглeди и имунизaции.

Единствено забавачниците ще прoдължaт дa рaбoтят, но при „зacилeн филтър“ на лицата, които се допускат в тях. Забранява се и сливането на групи. Преустановяват се още хоспитализациите и плановите операции в болниците, свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.