/ Снимка: Лалка Димитрова
"Бургас е почти на границата на епидемичната обстановка, а най-уязвими са децата". Това заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

И Царево обяви грипна ваканция. Учениците в Бургас бесни - спретнаха петиция

"Процентът на положителни изследвания за вирусите H1N1/свински грип/ и H3N2 /Канзас/, мина петдесет в национален мащаб, като само вчера от Бургас са изпратени още 11 проби. „Броят на доказаните случаи на грип в страната непрекъснато се променя. Лабораторията е засипана от проби и работи денонощно“, каза д-р Кунчев.

Обявиха грипна ваканция в Карнобат

И подчерта: „Практиката показва, че невременното включване на антивирусното лечение е ключово. И ако се приеме в първите 24 часа, най-късно до 48,  ефектът е много добър.

Обявиха грипна ваканция в Хисаря

Ако се пропусне този момент, както беше с гражданина от Смолян, който след опити да се самолекува 4-5 дни вкъщи, получи остра дихателна недостатъчност и почина, последиците могат да бъдат фатални“.

Трети случай на свински грип в Бургас (ВИДЕО)

Епидемиолог номер 1 на Републиката посочи, че преценката дали да се обяви грипна ваканция е изцяло на Районните здравни инспекции. „Много трудно е да се улучи абсолютно точния момент за обявяване на грипна ваканция.

Най-важното, което трябва да знаем, за да се спасим от грипа (ВИДЕО)

Към настоящия момент изглежда логично, че това ще има ефект, но не е точно така. Ако я обявите рано, тя не може да е безкрайна. Защото не можем да ги изкараме децата от училище повече от седмица или десет дни. След това ще нарасне заболеваемостта, ще съсредоточим учениците и ще направят контакт тогава, когато е най-висок риска“.