грипна епидемия
грипна епидемия / / Sofia Photo Agency, архив

Община Царево обяви кратка грипна ваканция за учениците. Класните стаи ще останат празни от днес до петък, а препоръката на администрацията е школниците да ограничат контактите помежду, за да не се стигне до епидемилогино разпространение на хрипните вируси.

Царево е третата община в областта, която обяви грипна вакция за учениците след Карнобат и Сунгурларе.

В същото време бургаски ученици спретнаха Интенет петиция. "Съученици и ученици от моето училище от начална до средна специална степен са болни и идват на училище такива. Лично аз ваканцията я прекарах с пневмония в болницата, а когато се върнах се разболях отново от съученици, този път просто с хрема и кашлица, които отново се влошават с всеки изминал ден. Преди да вляза с пневмония бях по същия начин и моля всеки желаещ грипна ваканция по същите причини - да участва в петицията", пише създателят ѝ - ученичката Ния. 

До момента искането за обявяване на грипна ваканция в Бургас е подкрепено от над 3 200 души. От данни на Регионалната здравна инспекция става ясно, че за последния отчетен период за регистрирани 374 заболели от Остри респираторни заболявания, което е далеч под небходимите 460 заболели за обявяване на грипна епидемия.