щаб срещу коронавирус Бургас
щаб срещу коронавирус Бургас / Снимка: Дарик Бургас
„Ако има стандарт от правила по отношение на това извънредно положение, в Община Бургас ще бъдат приложени най-драстичните мерки“- Това обяви днес кметът Димитър Николов след заседание на Общинския щаб за противодействие на разпространението на коронавируса. В Бургас, подчерта Николов, няма установен случай на COVID- 19.

"Нашата най-спешна  задача беше да се обезпечи здравната инфраструктура в града. Искам още веднъж да направя призив към гражданите- всички бургазлии да съдействат на властите, да не вярват на слухове. Нека заедно да си помогнем, за да преодолеем тази криза. С това не свършва света. Това не е най-тежкото изпитание на Бургас. Всичко зависи от дисциплината. Нека опазим възрастните хора на Бургас. Да спрем срещите, сбирките, ръкостисканията и семейните тържества. Вече съм говорил със собствениците на големите търговски обекти, всички са обезпечени с дезинфектанти. Имам уверения на големите складове, че разполагат с необходимите средства за защита и медикаменти", добави кметът на Бургас. 

Директорът на РЗИ- Бургас д-р уточни, че под карантина в областта са 137 души. В Бургас те са 76.

В момента тече анкета и след няколко часа ще бъде взето решение дали ще бъдат затваряни детските градини. Обсъждат се варианти, сред които има и такъв, според който в един жилищен район да работи по една детска градина в помощ на родителите, които имат служебните задължения.

Д-р Паздеров апелира към пациентите, ако се почувстват зле да позвънят на личния си лекар и тел. 112, за да бъдат транспортирани от екип на Спешна медицинска помощ.

1600 са леглата в здравните заведения в областта. "В момента има 50 легла и 15 апарата, 10 от леглата са отделени. Частните болници са изразили готовност да предоставят леглови фонд и специалисти и да приемат пациентите с други заболявания, които УМБАЛ-Бургас не може да поеме", уточни д-р Паздеров.

Подготвя се екип от доброволци, лекари и медицински сестри, които ще дават консултации на горещ телефон- отделен номер към тел. 112 за това как трябва да постъпите в случай на необходимост, каза Димитър Николов.