Евродепутатътот групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и народният представител Ася Пеева се срещнаха с жителите на община Руен.
Евродепутатътот групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и народният представител Ася Пеева се срещнаха с жителите на община Руен. / Снимка: ГЕРБ-Бургас
Защо членството ни в ЕС е важно за развитието на България, какъв ще бъде бюджетът на ЕС за 2019 г., какви са възможностите за кандидатстване по оперативни програми. Това бяха част от темите, обсъдени по време на срещи на евродепутата от групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и народния представител Ася Пеева в община Руен.
Първата от тях бе с жители, членове и симпатизанти на партията в Люляково.

„За мен работата като евродепутат не е само ограничена до присъствието ми в Европарламента в Брюксел или Страсбург. Водещ принцип в политиката на ГЕРБ е прекият диалог с хората. Малките населени места не правят изключение, жителите им всеки ден се сблъскват с различни трудности, търсят подкрепа. Когато сме заедно, резултатите не закъсняват. Пример за това протеста на българските превозвачи в Брюксел, на който присъствах. С евродепутати от различни политически сили се обединихме и застанахме зад справедливите им искания“, каза Асим Адемов.
 
„Победата на ГЕРБ на предстоящия евровот ще бъде и ясен сигнал за това каква е волята на гражданите, ще бъде и положителен знак за предстоящите тази година местни избори”, подчерта той.
„Повече от 4 млрд. лв. ще получи България от бюджета на Европейския съюз за 2019 г. след споразумение на Европейския парламент и Съветът на министрите за финансовата рамка. За България това означава около милиард и половина за инфраструктура, 1,5 млрд. за земеделие и директни плащания към фермерите, почти 1 млрд. за по-бедните селски региони“, коментираха двамата представители от ГЕРБ.

Асим Адемов и Ася Пеева се срещнаха и с жителите на с. Просеник по покана на кмета Стоян Добрев. „Спазваме обещанията си, само месец по-късно отново сме при вас, след като при предишната ни среща тук и в присъствието на  Цветан Цветанов времето не стигна за всички”, каза Ася Пеева.

В Просеник на дневен ред бе поставена темата за образованието и това, което държавата прави, за да насърчава учителите. „450 млн. лева повече са отделени за образование в сравнение с 2018. Стартовата учителска заплата вече е 920 лв. Освен за заплати, са предвидени повече средства и за по-добрата материална база на учебните заведения. Това вълнува цялото общество, независимо дали говорим за градове или села“, подчерта Ася Пеева, която е и член на Комисията по образование в парламента.

Интерес към дискусията имаше и от младежи, които обсъдиха с евродепутата Асим Адемов програмата Еразъм+. „Тя е една от тези, които получават увеличение на бюджета през новия програмен период - допълнително 240 млн. евро. “, поясни Адемов.

Извън политическите теми, жителите на Просеник поставиха и друг въпрос- поискаха съдействие за поставяне на банкомат в селото, какъвто до този момент липсва.