Георги Черкелов и „Българе” в Летния театър утре
Георги Черкелов и „Българе” в Летния театър утре / Дарик Бургас
Георги Черкелов и „Българе” в Летния театър утре
31143
Георги Черкелов и „Българе” в Летния театър утре
Георги Черкелов и „Българе” в Летния театър утре
  • Георги Черкелов и „Българе” в Летния театър утре
  • Георги Черкелов и „Българе” в Летния театър утре

 

Големият актьор Георги Черкелов ще излезе на бургаска сцена утре вечер за да разкаже от името на героя си за България. Доайенът на българското кино и театър заедно с танцьорите от единствения частен фолклорен ансамбъл „Българе” ще представят възстановения, специално на 80-годишнината на твореца, спектакъл „Това е България”. Турнето на ансамбъла започва от Бургас, а ръководителят му  Христо Димитров обеща над 2 часа грандиозно танцово зрелище.

”Това е България” ще бъде показан в цял мащаб с всички картини от действието включително и тази за магичната Странджа и уникалните нестинарски игри.

„Българският народ е целунат от Господ, той притежава осмото чудо на света- най-богатият фолклор на земята. Целта ни е да съхраняваме и популяризираме  това богатство”, каза Христо Димитров. По думите му пред публиката в Бургас утре в 21 ч. ще излязат най-добрите танцьори на България, почти всички завършили хореографски училища и специализирали в университетите в Пловдив и Благоевград.

30 души екип и 10 солисти-музиканти ще пресъздадат моменти от историята и традициите на различните етнографски области на страната ни. Солистка на ансамбъла е Албена Вескова. Димитров съобщи, че спектакълът ще има и екранна реализация до края на годината.  

„На това представление отивам с голямо удоволствие, откакто са ме приютили в този ансамбъл те са станали моето семейство”-сподели в Бургас Георги Черкелов

Носителят на почетен ”Аскеер” за цялостно творчество получи картина от Община Бургас, която е съорганизатор на спектакъла.

 

1. Георги Черкелов  за участието си в „Това е България” 

2. Повече за спектакъла разказва Христо Димитров, ръководител, хореограф и сценарист на национален ансамбъл „Българе”.