По-голямата част от декорите на "Граф Монте Кристо" е впечатляваш 3D мапинг
По-голямата част от декорите на "Граф Монте Кристо" е впечатляваш 3D мапинг / Държавна опера Бургас
Атрактивна фехтовка и изумителни сценографски решения на 3D мапинг ще видят довечера на сцената на Летния театър любителите на мюзиката. Това ще стане на премиерата за България на мюзикъла „Граф Монте Кристо“ от Ив Деска.

Неговата творба по едноименния роман на Александър Дюма ще бъде изпълнена на английски език, но със субтитри на български. Режисьор е  Петко Бонев, а главните роли са поверени на Христо Ганевски (Едмон Дантес) и Ина Петрова (Мерседес).

Мюзикълът „Граф Монте Кристо“ на Държавна опера-Варна и Театрално-музикален продуцентски център-Варна е участвал в първия български музикален фестивал „Варненско лято“ и оперния фест„Сцена на вековете“ във Велико Търново.

Поставян е бил и в Зала 1 на НДК. Впечатляваща е историята и на Ив Деска. Той е автор на хитове от 70- те години на миналия век, печелили големите награди от Евровизия, като „Пейка, дърво, улица“ на Северин, „След теб“ на Вики Леандрос и други.

През следващото десетилетие Деска е бил в управата на американската телевизия CBS, а десет години по-късно, като продуцент на италианската телевизия, е бил ангажиран в изпълнението на Павароти, Доминго и Карерас по време на Световното първенство по футбол през 1990 година.