Фатме Илияз пита МОН за закриването на училища в областта
Фатме Илияз пита МОН за закриването на училища в областта / netinfo
Две ще бъдат защитените училища в бургаска област-съобщи депутатът Фатме Илияз. Това е станало ясно след разговор с министъра на образованието и науката Даниел Вълчев. Това ще са ОУ “Н. Й. Вапцаров” в село Факия, Община Средец и СОУ “Васил Левски” в Община Малко Търново. Ако разработените от МОН критерии за “защитено училище” бъдат приети от Министерски съвет, те ще получат допълнително финансиране. Списъкът със защитени училища няма да бъде статичен. Броят им ще се актуализира всяка година при настъпване на промени в училищната мрежа.

Бургаският депутат изрази пред министъра опасенията си, че намаляването на броя на училищата ще остави без диплома много деца в планинските райони и в селищата с разпръсната училища мрежа. Фатме Илияз прогнозира, че броят на отпадналите ще бъде по-голям през идващата учебна година, когато по данни на синдикатите се очаква 14 училища в Карнобат, Айтос, Камено, Сунгурларе да не отворят врати, тъй като няма да могат да се издържат с делегираните бюджети заради малкия брой на учениците в тях.

За цялата област единствено в Бургас има известно увеличение в броя на децата в първи и втори клас. Добре очертаната крива на нарастваща раждаемост в областния център ще доведе до увеличаване на децата в училище по демографски причини, но това ще стане не по-рано от пет години- е казал още пред Фатме Илияз министър Вълчев. Като възможност за укрепване на средищните училища от МОН посочват програмата “Оптимизация на училищната мрежа” за която тази година са предвидени 68 милиона лева. Тя вече е на разположение на общините за кандидатстване.