Татяна Лолова пристигна в Бургас за представянето на книтага си "Дневници и делници".
Татяна Лолова пристигна в Бургас за представянето на книтага си "Дневници и делници". / Снимка: Лалка Димитрова
„Тази книга е прекрасна! Беше ме срам да го кажа, но час преди премиерата, се обади моя близка и сподели: -Четем двете с моята приятелка и плачем! Казах ѝ: -Ами, тя е ведра книга.“. Така голямата актриса Татяна Лолова представи снощи пред препълнения салон на Експоцентър „Флора“ книгата си „Дневници и делници”. Тя влезе с танцова стъпка, а публиката я посрещна с нестихващи аплаузи на крака. „Фасонът, все пак, не е без значение“, в неподражаемия си стил отвърна тя. „Когато Татяна Лолова се появи, става някакво завихряне. Такава е природата ѝ“, каза редакторът Георги Тошев. 

Татяна Лолова


Книгата е посветена на любовта на актрисата към съпруга ѝ Славе. Започва с последната им Коледа заедно, преди кончината му. 

„Дневници и делници“ всъщност не е автобиография, а пътуване из спомените. Това е личното тефтерче на Татяна Лолова, пълно с фотографии и бележки, в които актрисата педантично е записала красиви и тежки моменти, пресъздала е по великолепен начин дори емоциите от пътуване към морето през 1979 г., палатката някъде край Бургас.

„На някой тези бележки могат да се сторят скучни или твърде ежедневни. Когато обаче тези преживявания са описани от актриса с тази любов, те вече се превръщат в друг тип събития“, сподели Тошев.  

Татяна Лолова

Книгата надхвърля живота и кариерата ѝ, битките в изкуството, творческите срещи, разминаванията. Представлява документ за времето на най-талантливите наши творци, с които театралната прима е делила сцени и гримьорни. „Виждаме с колко любов и детайл се е вглеждала тя в своите партньори и колеги. И с възхита към техния талант. Това рядко се среща в тези среди“, каза още редакторът.

Татяна Лолова

За премиерата на „Дневници и делници“ в Бургас пристигнаха Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Явор Милушев, Цветана Манева. „Аз затова си и доведох хора, за да има отвреме-навреме някой, който да ме целува“, намигна към гостите Татяна Лолова. И прочете откъс от книгата, посветен на Цветана Манева: „Цвете, за тебе има само осем реда, но те са най-хубавите. Красива, елегантна, умна, властна, сурова, сдържана, свирепа драматична артистка, ревностно криеща богатото си чувство за хумор...“

Татяна Лолова

В „Дневници и делници“ актрисата разказва и за приятелството си с Невена Коканова. „Това е легенда, красота, това е паметник за едно богатство на България. Една подарена от небето Невена. Избраница на съдбата. Децата я гладаха с широко отворени очи. Сигурно мислиха, че е фея.“

Татяна Лолова изрази дълбоката си почит към плеяда бургаски артисти: "Имаше период, в който в София, всички прекрасни артисти бяха бургазлии. И аз не мога да се сравня с величината им", отбеляза тя като отправи дълбок поклон пред нейно величество публиката. Събитието е част от програмата на фестивала Порт Прим Арт Фест 2019, чийто творчески директор е Стефан Божков.