Днес има болници и апаратура, но липсват специалистите, твърди Зияд Ел Масри
Днес има болници и апаратура, но липсват специалистите, твърди Зияд Ел Масри / netinfo
Собственикът на първата частна болница у нас прогнозира, че кризата с липсата на медицински персонал ще се задълбочава
Изостря се кризата с липса на лекарски кадри
95186
Изостря се кризата с липса на лекарски кадри
  • Изостря се кризата с липса на лекарски кадри
През следващите години все по-осезаемо ще се усеща липсата на медицински персонал и лекари специалисти. Това прогнозира в рубриката "По-здрави" по Дарик Югоизток - д-р Зияд Ел Масри, собственик на ДКЦ "Ел Масри" в Бургас и дългогодишен експерт в здавеопазването.  Като основател на първите частни болници в България, който вече 27 години инвестира в медицината, той направи паралел между лекарските грижи през 90-те години на миналия век и днес. 

Топ 10 на професиите, които ще се заплащат най-добре до 10 години


По думите му, разликата в здравната грижа преди 27 години и сега е голяма.  „Тогава всичко се случваше трудно. Апаратурата тогава беше много скъпа, а същевременно стандарта – много нисък. Пациентите трудно приемаха мисълта, че в медицината нещо се заплаща. Това обаче, което коренно се промени в негативна посока е наличието на качествени лекари", твърди Зияд Ел Масри.

Над 200 са свободните места за лекари в спешните центрове


Спред него преди повече от 20 години в Бургас и в страната е имало много повече лекари специалисти и изявени имена в медицината. "За съжаление през годините много от тях заминаха да работят или в столицата, или в чужбина. А днес вече можем да говорим, че се оформя сериозен проблем в здравеопозването – кадрите значително намаляват. Днес има много болници, в красиви сгради, с повече удобства и скъпа апаратура, но липсва основния фактор - добрите специалисти", допълва експертът.  

Продължават безплатните прегледи за уязвимите групи в Средец и Малко Търново


Той е категоричен, че сред причините за създалата се криза е липсата на дългосрочна държавна политика и инвестиции в сферата на здравеопазването.  "Днес вече съществува голяма пропаст между наличните здравни центрове и лекарските екипи. Усеща се криза с липсата на медицинския персонал като цяло. Има недостиг на лаборанти, медицински сестри и дори на санитари. Важно да си запазим малкото останали качествени медици, защото ако не се грижим за тях днес, може да се окаже, че няма кой да се погрижи за нас утре. 
Повече по темата, чуйте в звуковия файл от Зияд Ел Масри: