„Дай Боже, да доживеем, директорът да каже: „Кмете, тясно ни е, помагай!”. Тогава ще поръчаме шампанското”, заяви Димитър Николов.
„Дай Боже, да доживеем, директорът да каже: „Кмете, тясно ни е, помагай!”. Тогава ще поръчаме шампанското”, заяви Димитър Николов. / Снимки: Лалка Димитрова
Откриха Художествената академия. Кметът: Това е репутационен знак
Бургазлии сме корави и инатливи...
99103
Бургазлии сме корави и инатливи...
  • Бургазлии сме корави и инатливи...
„Лесно, висше учебно заведение на територията на България, не трябва да се открива. Трябва да мине през много перипетии. И най-малката подробност да се подложи на оценка и критика. Радвам се, че изминахме този път... Преди 4 г. смятахме да режем бившия товарен склад Магазия 1, като непригоден да се впише в новия дух и трансформация на Пристанище- Бургас. Решихме обаче да направим по-трудното: Преди 2 г. беше първата среща при мен, шест месеца по-късно в сградата на НХА. Валеше проливен дъжд, със зам.-кмета Йорданка Ананиева бяхме мокри до кости. Не вървеше да влезем така на разговор с ректора... Г-жа Ананиева ме успокои: „Ще ни върви по вода, давайте напред”.- С тези думи кметът на Бургас Димитър Николов се обърна днес към академичната общност, представителите на политическия, културния, обществен живот и още десетки граждани, пристигнали в Магазия 1 - на Морската гара в порта за откриването на филиала на Националната художествена академия.

Денят е исторически- 122 години след създаването на Академията - най-старото и престижно училище за изкуства в България и в тази част на Европа, висшето учебно заведение за първи път изнася своя структура.

НХА Бургас
netinfo


"Ако някой ми беше казал, че е много трудно да се отвори ВУЗ в Бургас, нямаше да му повярвам. За да го има днешното събитие, бяха променени наредба и дори закон. Оказа се, че е изключително сложна задача. Сега, осмисляйки целия този път, осъзнах, че точно така трябва да бъде. ", подчерта Димитър Николов.

НХА Бургас
netinfo

Прагът на Художествената академия в Бургас прекрачиха 42 първокурсника. Те ще се обучават в най-атрактивните специалности на НХА- „Живопис“, „Стенопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Рекламен дизайн“, „Мода“ и магистърска програма „Арттерапия“.

НХА Бургас
netinfo

На практика филиалът на НХА е първото висше учебно заведение, което отваря врати в града след откриването на Бургаския свободен университет през 1991 г. Той ще се помещава в изцяло обновените ателиета на знаковата Магазия 1-на Пристанище - Бургас.

НХА Бургас
netinfo


„С кмета Николов имахме дискусия за функционалността на тази голяма сграда – Магазия 1. Моята идея беше да направим морски музей. Наистина, търсехме артефакти от историята на порта... Разполагаме само със златния фонд на пристанището и картините на великите бургаски художници – Петко Задгорски, Дамян Заберски и др. Този златен фонд обаче вече намери своя дом. Днес тази зона се сдоби със своето духовно сърце – Националната художествена академия”, каза директорът на „Пристанище - Бургас” ЕАД Диян Димов.

НХА Бургас
netinfo


 „Дай Боже, да доживеем, директорът да каже: „Кмете, тясно ни е, помагай!”. Тогава ще поръчаме шампанското”, заяви Димитър Николов. Той благодари за подкрепата на всички служители на Министерството на транспорта, на регионалното развитие, на цялото ръководство и лично на ректора проф. Драчев, на преподавателите, които въпреки проблема с честото пътуване, са се съгласили да обучават тук студенти. "Това е изключително важно за града ни. Това е репутационен знак за Бургас”, обяви кметът.

НХА Бургас
netinfo

И в аванс довери: Искам да ви споделя, че стомахът ме свива като се сетя, че трябва да работим за откриването на нов медицински факултет в университет „Проф.д-р Асен Златаров”. Бургазлии сме здрави и инатливи хора. Аз съм оптимист. И това ще се случи”.

Какво още каза кметът на Бургас Димитър Николов, чуйте в звуковия файл: