/ Община Бургас
В кой квартал на Бургас или съставно селище на общината са предприети действия по премахване на незаконни строежи от началото на мандата до днес и колко е броя на премахнатите постройки- Този въпрос внесе  в деловодството на местния парламент общинския съветник Георги Дракалиев.

Съветник Дракалиев предлага стотици знамена по улиците

”През 2017 г., към мен се обърнаха жители на кв. Рудник, протестиращи срещу арогантното и безнаказано поведение на цигани, и по-специално придошлите от Сливен и заселили се в Рудник”, припомня Дракалиев.

И допълва: ”Аз посетих района около Мелницата, реката Дермен дере, т.нар. „Бата махала”, както и зад училището в махалата. Във вилната зона, освен че видях „къщи“, които купуват незаконно ток от съседите си, попаднах и на нелегален магазин, находящ се в един от копторите.

Съветник Дракалиев пита общината за „Алеко Константинов

Там специално ми обърнаха внимание на пиянските изблици на някои сливенски цигани, които живеят в незаконно построени сгради, но това не им пречи да смущават съседите си със силна музика досред нощ и да ги тормозят и заплашват, когато последните решат да си потърсят правата”.

"Хората тогава се възмущаваха, че в квартала има незаконно изградени големи къщи, но за тях не се плащат абсолютно никакви данъци. Те твърдяха, че много от сградите са построени върху общински имоти, а в някои от тях има дори по няколко постройки, при това санирани, за които не се плаща данък. Върху тротоарни площи има изградени постройки, а също и стълбища, което затруднява пешеходците.

В резултат на това Георги Дракалиев изиска проверка в кв. Рудник и кв. Черно море от страна на Община Бургас. Бяха установени 122 броя масивни и полумасивни постройки. За всички описани сгради, не са били представени строителни книжа и документи за собственост за поземлените имоти.

„С две думи - те са незаконно изградени и при това най-вероятно върху общински, държавни или чужди частни имоти”, казва Дракалиев.