До 2020-та в в България да има инвестирани над 2 млрд. лв. от арабските страни
До 2020-та в в България да има инвестирани над 2 млрд. лв. от арабските страни / netinfo

Над 7000 туристи от Кувейт са посетили родното Черноморие след първото издание на „Новата икономика на България - пътят на изток". Само за това лято на летище Бургас са кацнали 19 самолета с туристи от Кувейт и Катар, които са избрали да почиват в Слънчев бряг.
Това обяви днес на старта на второто издание на големия международен форум в Поморие Зиад Ел Марсри, председател на Българо-арабската бизнес асоциация. Той е категоричен, че икономическите ползи на страната ни и за региона са осезаеми. Амбицията на Асоциацията е до 2020 година в България да има над 2 млрд. лева ивнестиции от арабския свят.
Форумът се провежда за втори път в Поморие, под патронажа на областния управител на Бургас Павел Маринов, който е автор на инициативата.
След изданието са станали факт и множество инвестиции от големи международни компании. В момента голяма ливанска фирма стартира инвестиции във ферми край Средец.
В Каблешково се купували имоти, като два нови блока щели бъдат построени и в тях ще има туристи за лятото.
Ел Масри допълни, че остава сериозен проблема с визите, който пречи на сериозни инвестиции да влязат в страната ни. За пример посочи, че сериозни представители на бизнес средите от Изтока не са успели да получат визи от българско посолство за да присъстват на форума, затова се е наложило да получат съдействие от италианското посолство в страната си.
Оказва се също така, че в повечето арабски държави липсва българско представителство на страната ни, избощо.