До 10 години затвор за иранеца с 5 милиона дози екстра дрога
До 10 години затвор за иранеца с 5 милиона дози екстра дрога / netinfo

Иранският гражданин, обвинен в контрабанда на рекордното количество от близо 200 кг. супер качествен хероин през България, остава за постоянно в ареста, определи днес Апелативен съд -Бургас.
Амир Реза Какванд беше задържан на 5 юли на КГПП Лесово, с товарен автомобил влекач с полуремарке, в който в консервни кутии с домати, митничарите откриха дрогата на стойност 18 млн.лв. Това количество е достатъчно за направата на 5 млн. дози за черния пазар.
Обвинението срещу него е за престъпление по чл.242 ал.ІІ вр. с ал.І от НК.
В съдебното заседание прокурорът пледира за потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение, защитата настоя за домашен арест.
Пред съда Какванд обясни, че не е знаел какво превозва, защото стоката се товарила в Техеран и той няма достъп до нея. Той заяви, че е невинен и поиска да бъде освободен.
Според въззивният състав към момента е налично обосновано предположение, че иранският гражданин има връзка пренасяния наркотик. Фактът , че е единствен шофьор на товарния автомобил е достатъчен да се приеме, че има отношение към пренасяния хероин. От друга страна наказанието за този вид престъпления по българския НК до 10 г. лишаване от свобода е предпоставка за опит да се избегне наказателното преследване. В определението е цитирано конкретно решение на ЕСПЧ в Страсбург в тази посока.
Искането за домашен арест следва да се отхвърли само поради това, че обвиняемият няма постоянен адрес и жилище на територията на Р.България , където се провежда разследването, смятат апелативните съдии.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.