/ Снимка: Лалка Димитрова
За осма поредна година "Грамофона" събра най-добрите разкази за рибари от страната и чужбина
Десислава Генева за рибарските разкази с човешко лице
101353
Десислава Генева за рибарските разкази с човешко лице
  • Десислава Генева за рибарските разкази с човешко лице
Истинско литературно събитие, при това достойно за морски град успява да събере за осма поредна година най-добрите рибарски истории от страната и чужбина.

В сезона на редките риби: Кои екзотични видове в Черно море, превъзхождат средиземноморските?

Става дума за конкурса на информационния сайт "Грамофона", който по думите на собственика на медията Десислава Генева е започнал с нуждата от четиво, различно от криминални новини и политика.

Днес обаче й е трудно да изброи разказите, които са постъпили през тези години. Голямата награда от 400 лева тази година отиде в Солун с разказа на Невена Паскалева - "Риболов".

Миналата година пък отличието беше за Диян Димитров, който излежава 17-годишна присъда за убийство в Бургаския затвор. Второто място получи ПР на Държавната опера - Гергана Стоянова за разказ, свързан с домашно насилие над мъж "Рибни мренки", а трето място - известният бургаски автор Иван Сухиванов с "Преображението". 

Осми конкурс за рибарски истории на gramofona.com
Снимки: Дарик Бургас

Осми конкурс за рибарски истории на gramofona.com
Снимки: Дарик Бургас

Осми конкурс за рибарски истории на gramofona.com
Снимки: Дарик Бургас

грамофон

Над 20 разкази са билиизпратени до редакцията на "Грамофона" за периода от Никулден, когато се обявява началото на събитието до април. Изложбената зала в "Магазия" 1 на Пристанището беше мястото, на което се проведе церемонията по награждаването на победителите. Арт залата беше изпълнена с творчески дух и на метри от морето с характера на истинския, рибарски Бургас. 

"Пристигат много истории, но ние държим те да имат най-вече литературна стойност. Оценяват се от началото на конкурса до сега от поета и писател Ваньо Вълчев. Имало е години, в които сме получавали по 50 разказа, но имаме и критики, че темата е една и съща всяка година.

Стараем се по никакъв начин да не се намесваме в работата на Ваньо Вълчев и дори понякога не четем разказите, докато той не ги прочете", обясни Десислава Генева. 

Зад всеки един разказ, стоят човешки и истински истории, а колегите от Gramofona.com предвиждат в следващите години творбите да бъдат събрани в обща книга. 

За конкурса и съдържанието на творбите в него, чуйте повече в звуковия файл от Десислава Генева: 

грамофон

грамофон

грамофон

грамофон

грамофон

грамофон