Депутат от Руската Дума свидетел по делото Зартов
Депутат от Руската Дума свидетел по делото Зартов / Дарик Бургас

 

Депутатът от Долната камара на Руския парламент Генадий Гудков и съпругата му Мария бяха разпитани днес на делото срещу бургаския бизнесмен Ивайло Зартов. Гудкови са съдружници на Зартов в българо-руското дружество “Инглиш Вилидж”, което трябваше да изгради ваканционно селище край с. Димчево, община Бургас. За целта по сметките на “Инглиш Вилидж” инвеститорите от Русия са превели над 3.5 млн. евро. Зартов взел една част от милионите и селището останало само с 9 недостроени къщи. В момента неуспелият кандидат- депутат и виден обещственик е подсъдим за присвояване и безстопанственост на общо 3.7 млн. лв от парите на дружеството.

Пред журналисти Гудков заяви, че е получавал заплашителни sms-и и мейли от жената на Зартов Мария Качарава. Той уточни, че заплахите били завоалирани и в тях се намеквало за някакво разобличаване. Пред съда Гудков обясни, че се е занимавал с бизнес преди да стане депутат, а в началото на кариерата си е бил служител на КГБ.

Научил за изтеглени от Зартов безотчетни пари в размер на над 3 млн. лв. от счетоводителят Орлен Тъщан. На самият Тъщан било забранено да разгласява информация за това. Според Гудков, счетоводителят е бил притеснен от факта, че инвеститора ще търси отговорност за липсващите милиони. Свидетелят Орлен Тъщан поиска по време на предишното заседание част от показанията му да бъдат дадени само на съда, която спомена, че се страхува за живота си. С разпореждане съда днес определи достъп до него да имат само прокурорите по делото, като забрани на обвиняемия Зартов за го доближава.

Процесът продължава този следобед с изслушване на подсъдимия и пледоарии на страните.