/ Снимки: Facebook

Около 10-12 часа ще отнеме на бургазлията Цанко Цанков да преплува за първи път в историята Бургаския залив.

По предварителен план 31-годишният спортист, който е многократен национален шампион, рекордьор, двукратен вице-световен шампион по плуване за ветерани и Майстор на спорта, трябва да осъществи начинанието си между 15 и 17 юли. Това обяви самият той в интервю пред „Дарик“ радио. По думите му, разстоянието, което ще трябва да преплува, е почти 45 километра.

„Все още уточняваме дата. Първоначално се бяхме спрели на 13 юли, но стана ясно, че тази дата не е подходяща. Надяваме се на добро време като ще изискваме детайлна прогноза от Националния институт по метеорология и хидрология, за да сме сигурни, че няма да има изненади“, обясни Цанков.

Снимки: Facebook


Плуване по правилата на FINA

Резултатът от постижението на бургазлията ще бъде отчетено от сертифициран съдия на FINA – Световната федерация по плувни спортове. Очаква се в придружаващата плувеца лодка да бъде Вили Цеков - най-авторитетният международен съдия, който България има в плувните спортове.

„Ще има водеща лодка, снабдена с GPS. От нея ще бъдем насочвани към правата линия. На лодката ще бъдат още: спасител, членовете на екипа, с който работя и личния ми треньор. Относно екипировката, засега имаме две възможности - цял костюм с открити рамене и такъв с ръкави, ако водата е студена. Имаме осигурени и двата модела. Благодаря за спонсорството на една от най-големите фирми за екипировка“, допълни Цанков.
 

Историческо! Цанков ще преплува най-големия български залив


Плуването ще е наблюдават и представители на Европейската плувна лига. При анонсирането на идеята, сподели още Цеков, от FINA поискали да узнаят точните граници на Бургаския залив. Затова и екипът се обърнал към Агенцията по геодезия, откъдето в официален отговор посочили, че подобно измерване до момента не е правено. Така на практика националният ни шампион по плуване Цанко Цанков ще бъде първият, който ще определи с точност границите на най-големия български залив.

Снимки: Facebook

„Разстоянието е около 44 700 метра. Това ще е най-дългото плуване в акваторията на Черно море. Според правилата, може да се преодолее в свободен стил или кроул. Този стил е най-подходящ за такова дълго плуване. Скоростта при него е най-висока има малко съпротивление. Моята подготовка протича в серии с кроул. Специфична е. Тренирам на басейн в София и в Арена Бургас. Плувам от 90 до 95 километра седмично.

Това са интензивни тренировки, които продължават по 5 – 6 часа на ден. Всъщност подобно начинание е предизвикателство не само за тялото, но и за психиката. Затова се изисква и правилна нагласа преди да влезеш във водата, знаейки, че пред теб има десетки километри“, разкри плувецът.

Първо плуване – първи рекорд

Постижението му ще бъде отчетено като официално време, но и като рекорд. Форматът обаче остава отворен, което ще даде възможност и на други спортисти да преодолеят разстоянието от нос Емине до Маслен нос, стана ясно от думите на Цанков. След тежкото плуване той ще има нужда от поне десетина дни за възстановяване. „След това ще обсъдим с треньора ми дали ще участваме в международно състезание или в някой от кръговете от Световната купа по плувен маратон. Те са с по-малък обсег - около 30 километра“, каза още Цанков.

Община Бургас е съорганизатор и спонсор на събитието заедно с Национален Спортен Клуб Олимп.