Отбелязването ще започне със заупокойна молитва в храм "Свети Атанасий"
Отбелязването ще започне със заупокойна молитва в храм "Свети Атанасий" / Кметство Българово
Кметство Българово, читалище "Съгласие 1905", училищното и църковното настоятелство организират честване на 140 години от Освобождението от османско владичество на село Уруменикьой (днeс град Българово) в петък, 2 февруари.

По традиция отбелязването ще започне от 10.00 часа в църквата "Свeти Атанасий" със заупокойна молитва в памет на убитите православни християни през февруари 1878 година. От 10.30 часа е концертът на централния площад.

Децата от основно училище "Васил Левски", детска градина "Светулка" и група "Канатица" към читалището ще покажат пред публиката възрожденски песни и стихове. Ще последва беседа за Освобождението на България, от 11.00 часа.

В 11.30 часа жителите на Българово и техните гости ще положат цветя и венци при Костницата в църковния двор и ще се поклонят пред тленните останки на убитите преди 140 години православни християни - българи и гърци.

Кметство Българово и читалище "Съгласие 1905" канят жителите и гостите на града да се включат в събитията и заедно да почетат паметта на жертвите.