Бургаските лекари пред болницата в памет на загинали медици
Бургаските лекари пред болницата в памет на загинали медици / netinfo

Лекари от МБАЛ Бургас почетоха днес Деня на спасението. На този ден си спомняме за хората, загинали, за да спасят други. Денят се чества официално на 15 август, но в МБАЛ Бургас, подобно и на други болници в страната, решиха да го отбележат днес, в работен ден.

На 15 август през 1963 г. един български лекар - д-р Стефан Черкезов, спасява 47 души от горящ автобус и умира на другия ден от тежки изгаряния. В памет на тази годишнина през 2012 г. датата 15 август е официално обявена за Ден на спасението.
В историята на Бургаската болница също има медици, които са загърбили себе си в името на другите. Днес зам.-директорът на МБАЛ Бургас д-р Светлозар Георгиев посочи имената на няколко свои колеги, които са си отишли от този свят само в последните пет години. Някои от лекарите са били тежко, дори неизлечимо болни, но въпреки това до последния си дъх са давали дежурства в болницата. Други са починали от преумора и стрес.
За да почетат паметта им, днес техните колеги от МБАЛ Бургас сведоха глава за минута мълчание. Подкрепиха ги и линейки с включени сирени на Центъра за спешна медицинска помощ.