/ Дияна Бедросян
В Бургас, по примера на София, да бъде открита банка за майчина храна. Това е само част от програмата на БСП за експертни промени системата на здравевеопазването в Бургас.

БСП няма да подкрепи идеята за районни кметове на Бургас

Левицата предвижда на местно ниво родителите на недоносените и новородените бебенца да използват баката безплатно, а останалите – срещу символично заплащане. И това е заложено в платформата на левицата „Визия за Бургас“, която бе представена днес от народния представител Николай Тишев, Христо Панайотов, член на ИБ на БСП Бургас и младежкия лидер Васил Иванов.

БСП-Бургас представи „Визия за Бургас” пред таксиметрови превозвачи

Един милион лева от бюджета на общината да бъдат отделени за извънболничната помощ с цел превенция на заболязанията, настояват от БСП. Според разчетите на левицата средствата могат да бъдат отпуснати поетапно-в скрок от 4 години по 250 хиляди лева. Акцент в здравната програма на местната власт да бъде закупуването на нова апаратура, предлагат социалистите.

Шестима от местната структура на БСП с номинации за евродепутати

През 2018 г., в бюджета на Община Бургас по предложение на съветника от БСП Чанко Мирчев, са отделени едва 100 хиляди лева. За 2018г. – балансът е нула. За справка в Бургас това са два медицински центъра, две ДКЦ-та, дентален център, онкологичен център, белодборна болница, психиатрична болница, 25 процента от капитала на УМБАЛ-Бургас.
 
БСП-Бургас представи трети модул от „Визия за Бургас”

"Ето затова, ние предлагаме, в следващия програмен период да отделим средства именно за реализирана тази програма“, подчерта Васил Иванов. Според левицата трябва да се започне с оглед на материалната база на лечебните заведения, а след това да се пристъпи и към по-мащабни проекти- изграждането на нов медицински център в „Меден рудник“- най-бързо разрастващия се и най-големия жилищен комплекс в Бургас.

БСП-Бургас насоява да финансира безплатни изследвания за всички жителите на Общината, коиото не се поемат от Здравната каза. И още едно инвовативно предложение- поради липсата на специалисти, да се направи фонд „Професионално развитие на медицинските кадри“.

Идеята е местната власт да финансира тяхното образование и специализация, а младите медицински работници да бъдат залжени пет години да работят в общината.