синя зона
синя зона / БГНЕС
Без синя зона в Бургас от утре до 29 март. Това обяви днес кметът на града Димитър Николов след заседанието на Общинския щаб за борба с коронавируса. Към момента няма потвърдена проба на COVID – 19 в региона, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.

щаб Бургас

"Много фирми и физически лица желаят в такъв критичен момент да помогнат на града. Огромен брой граждани от всякакви възрасти се обаждат за доброволен труд… Признаваме , че имаме трудности със снабдяването с предпазни материали и дезинфектанти… Компания прояви желание да закупи апаратура за многопрофилната и беодробната болница.  В момента разработваме механизъм, по който да осигурим допълнителни средства, особено за Многопрофилната болница, защото досега тя е закупувала ръкавици и маски на едни цени, а сега те са баснословно променени. За пример, цената на маските до този момент бе 5 стотинки, а сега 1.20 лв. – виждате колко голяма е разликата. И като всяко публично здравно заведение, отговарящо на обществените поръчки, те не могат да завишат цената на тези артикули с повече от 50 процента. Затова община Бургас обмисля механизъм средствата, които идват като дарение и наши собствени, да запълват тази разлика, за да не се спират тези доставки. Те са изключително важни“, подчерта Димитър Николов.
 
„Много хора се обаждат с желание да съдействат с доброволен труд. На много места се самоорганизират. Не желаем да застрашаваме живота на хора, които идват да помагат с доброволен труд. Общинските служители, които в момента са освободени, заради това, че са затворени учрежденията, са насочени да помагат в социалната грижа и изпълняваме максимален брой заявки“, каза още той.
Общината ще обяви и банкова сметка за дарения.