Михаил Цонков екстридация
Михаил Цонков екстридация / netinfo
Турция не иска екстрадицията на граничния полицай Михаил Цонков. Това не е предмет на настоящото производство, каза пред Дарик Бургас адвокатът на Цонков, който простреля през 2008 година бе обвинен за смъртта на турски бракониер край Резово.

От Министерството на правосъдието в  Бургас е получена днес съдебна поръчка за връчване на обвинителни атове срещу Цонков, които турската прокуратура е внесла в наказателен съд в град Къркларели. Тези документи ще бъдат връчени официално на граничния полицай в Бургаски районен съд на 21 март тази година, каза още адвокат Росен Кожухаров. Той е категоричен, че към момента няма постъпило искане за предаване на Цонков на властите в Южната ни съседка.

Дарик припомня, че разследването срещу Цонков започна през април 2008 година след като при акция за залавянето на гемия с турски бракониери, ловили нелегално калкан край Резово, загина един от рибарите. Два следствени експеримента , извършени по искане на Районната прокуратура в Царево, установиха че фаталният изстрел е произведен след като служебното оръжие на Цанков се е оплело в рибарските мрежи на бракониерите..

Българската прокуратура прекрати разследването, а това решение беше потвърдено и от Военния апелативен съд. В България то е окончателно и не подлежи на обжалване. Дали Турция евентуално ще поиска на по-късен етап екстрадиция на граничния полицай, юристите у нас не се ангажират да прогнозират.