ученици
ученици / Дарик Бургас
Над 200 възпитаници на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ блокираха кръстовището при улиците „Дунав“ и „Стефан Стамболов“. Повод за демонстрацията им стана трагичният инцидент, при който 16-годишен ученик от гимназията загина в близост до пешеходната пътека, при разклона за село Атия.

„Това е нашата категорична позиция, нашият начин да покажем, че не сме съгласни и се страхуваме от това, което се случва по пътищата в България. Може би тук трябваше да има и възрастни, които също да ни подкрепят“, коментираха съученици на загиналото момче.
 

Кметът на Созопол: Ставам партия с дявола, но пасарелка край Атия ще има


Те издигнаха плакати с надписи „Не са ни нужни атентати! Пешеходните ни пътеки са като минни полета!“, „Спазвай правилата, спаси дете!“ и „Убий скоростта!“. Около кръстовището беше отцепен широк периметър, а автомобили не се допускаха и по двете улици в рамките на десетина минути. На място бяха позиционирани няколко патрула на полицията.
 

Ученици блокара кръстовището при "Дунав" и "Стефан Стамболов"
Дарик Бургас

„При смъртта на момчето те изпитваха гняв към всичко. Достигнаха все пак до идеята, че трябва да се направи положително мероприятие, което да достигне до повече хора. Човешкият живот е най-ценното нещо, затова и призива е да бъдем по-внимателни.
 

Протестиращи блокираха пътя за Созопол



Учениците, които са днес тук за от десети клас. Това показва тяхната позиция, а надеждата е, че наистина ще успеем да променим нещо. Хора по пътищата на България умират почти всеки ден“, заяви педагогическият съветник от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Стоянка Пейкова.