Бази с опасни боеприпаси на територията на Бургас няма
Бази с опасни боеприпаси на територията на Бургас няма / netinfo

Общо петте поделения, в които имало налични боеприпаси са били ликвидирани преди повече от пет години, съобщиха от гражданска защита Бургас. Те се намират извън населениет места и не представляват опасност за населението. Става въпрос за бази в селищата Лозарево, Българово, бившо поделение на вътрешни войски в Дебелт, Айтос, Ветрен, които са били закрити поетапно през 2002, 2003 и 2004 година.

От Военно-морска база - Бургас оповестиха, че складовете за въоръжение и боеприпаси са обезопасени, съгластно изискванията. На обектите е организирана физическа охрана, системи за пожароизвестяване и сигнализация. Темепературно- влажностния режим се следи в съответсвие с нужният регламент, разработен е и план за евакуация при бедствия аварии и катастрофи.

От там съобщиха още, че военнеморските сили не съхраняват боеприпаси от химични и биологични вещиства. Съхраняваните са конвенционални боеприпаси за стрелково и арталиерийско въоръжение, които се опазват строго според плана за защита.

На територията на общината има скрливалища, които са на подчинение на ГЗ и голяма част от тях са сухи и годни за използване, като проверка им се прави всяка година от комисия, съобщават от община Бургас.

В отлично състояние са и помещенията за укриване при инциденти в училищата на тариторията на общината.

От администрацията са котегорични, че на територията на община Бургас няма потенциалноопасни складове с боеприпаси. А тези, които са на територията на поделенията към Министерството на отбраната се съхнарянат при пълен контрол.