/ Live.varna.bg
Два нови автомобила ще бъдат закупени за нуждите на общинската Детска кухня и за Дома за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов.

В момента Детската кухня разполага само с един микробус, който не достига, за да се покрие разноса на топла храна до всички 25 пункта в кварталите на града и съставните селища. С новия микробус общинската Млечна кухня ще спести голяма част от разходите си за транспорт и ще осигури доставка до домовете като нова услуга за своите 1150 потребители. Микробусът трябва да бъде доставен в срок до 3 месеца след датата на сключване на договора.
Детска кухня - Бургас единствена предлага храната за най-малките, освен в пластмасови опаковки и в стъклени шишенца и буркани. Амбицията на Млечната кухнята е постепенно намаляване и спиране на използването на пластмасовите за сметка на далеч по-здравословните стъклени съдове и прибори.

Менюто е здравословно, с гарантирано качество и разделено на три възрастови групи, съобразени със спецификата и дъвкателните способности на децата. Храната е придружена със сертификати за качество, съобразени за деца от 10 месеца до 3-годишна възраст, а родителите им сами могат да избират менюто и пункта, от който да вземат храната директно от страницата на Община Бургас на: https://www.burgas.bg/bg/info/index/251

Вторият нов автомобил, който ще бъде закупен е за Дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови". Необходимостта от собствено превозно средство е продиктувана от факта, че там са настанени възрастни хора над 80 години, които са със затруднена възможност за самостоятелно придвижване.
Автомобилът ще даде възможност на социалното заведение да предостави нормално придвижване на тези хора до институции при издаване на документи, явяване пред ТЕЛК комисии, придружаването им от служебен персонал до лечебни заведения за провеждане на прегледи, консултации, рехабилитационни процедури и други социални услуги.