/ iStock/Getty Images
Поредна подводна археологическа експедиция се провежда в момента в района на Бургаския залив. Тя се финансира изцяло от Община Бургас, организирана е от Националния исторически музей - София и Регионалния исторически музей (РИМ) в Бургас, и се явява планово продължение на експедициите в акваторията на квартал "Крайморие". Информацията е от пресцентъра на музея в Бургас.

Целта е да се обследват предполагаеми древни пристанищни зони около морските носове в близост до квартал "Крайморие". Експедицията се ръководи от проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей. В екипа на проф. Христов ще участват специалисти от местния музей.

Предвидени са и геофизични изследвания на инж. Кирил Велковски със съдействие и техника на Центъра за подводна археология в Созопол. Археолозите се надяват да реконструират древната брегова ивица на черноморските носове и съберат ценни исторически артефакти, които да датират различни периоди от корабоплаването в тази част на Черноморието.

Благодарение на досегашните подводни проучвания на двете институции бяха открити десетки ценни предмети, които обогатяват фонда на РИМ-Бургас. Досегашните резултати са описани в монографията на проф. Христов "Тайните на залива Ченгене скеле", която ще бъде представена до няколко дни в Археологическия музей в Бургас.
БТА