/ iStock
Нов ферибот ще плава от Бургас до грузинския град Батуми. Очаква се това да стане от началото на юли, съобщи изпълнителният директор на Пристанище - Бургас Диян Димов.

Той участва в Бургас в Международния морски форум "BeFоR_BeGREEN", на който експерти дискутират новите аспекти при развитието на синята икономика в следващите десетилетия. 

През 2014 година корабът "Дружба" беше първият, който започна плаване по линията. Новият ферибот, който ще се движи по маршрута, е "Вилнюс". Той ще е вторият ро-ро плавателен съд, който ще обслужва коридора между пристанищата на Бургас и Батуми. Услугата ще започне като превоз на товари и пътници по трасето.

Намеренията са "Вилнюс" да извършва курсове веднъж седмично. Корабът ще отплава от единайсто корабно място на пристанището в Бургас. Украинска фирма ще бъде оператор на втора ро-ро линия. Предстои изграждане на митнически пункт и фитосанитарен контрол на порта в Бургас.

По-късно днес (23 юни) ще бъде подписано споразумение за старта на новата линия между ръководството на Пристанище-Бургас и кмета на грузинския град Батуми.  Друга важна декларация, която ще бъде  подписана на форума, е меморандум за сътрудничество между пристанищата в Бургас и Синеш, Португалия.
 
БТА