Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Бургаският апелативен съд потвърди присъда от 18 години „лишаване от свобода“, при първоначален „строг“ режим за Динко В. (51г.), съобщиха от съда.

Той е признат за виновен в умишленото убийство на Бехчет И., извършено на 20 март 2015 г. в местността “Перчемлията“, в землището на с. Изворище, община Бургас.

Признат е за виновен и в това, че по същото време и място унищожил лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Пасат“. Подсъдимият е осъден да заплати на семейството по 150 000 (сто и петдесет хиляди) лв., като обезщетение за претърпените неимуществени вреди от убийството на техния родственик.

Жестоко убийство на 16-годишно момче край Кнежа, има заподозрени (ВИДЕО)


Делото пред Апелативен съд – Бургас е образувано по жалба на упълномощения защитник на подсъдимия срещу присъдата на Окръжен съд – Бургас. По време на съдебното следствие пред въззивната инстанция упълномощения защитник на подсъдимия застъпва тезата, че доказателствата не позволяват категоричен извод Динко В. да е автор на двете престъпления. Поддържа оплакванията за допуснати съществени процесуални нарушения, изразени в жалбата, настоява за отмяна на постановения съдебен акт и за оправдаване на подсъдимия, алтернативно връщане на делото за ново разглеждане в окръжния съд. Прокурорът пледира за потвърждаване на първоинстанционната присъда като правилна и законосъобразна. Представителят на частните обвинители се присъединява към становището на прокуратурата.

След запознаване с всички материали по настоящото наказателно производство, обсъждане на доказателствата, събрани на досъдебното производство и в хода на съдебното следствие в първата и въззивната инстанция и след проверка на атакуваната присъда по оплакванията на жалбоподателя и служебно изцяло Бургаският апелативен съд е направил извода, че жалбата е неоснователна.

В решението си апелативните съдии коментират заключенията на назначените на досъдебното производство ДНК – експертизи/ първоначална и допълнителна / и съдебномедицинска /антропологична/ експертиза. Тези заключения не са били оспорени от никоя от страните и предвид дадените с тях обосновани отговори на поставените им въпроси, съдебните инстанции са им гласували пълна вяра.

Прокуратурата разследва опит за убийство на мъжа, открит вързан за дърво под Бузлуджа

Съдът е дал кредит на доверие и на депозираните на досъдебното производство две писмени заключения на съдебномедицинската експертиза по метода на ДНК – профилирането, изготвени в Института за съдебна медицина на Медицински университет – Инсбрук, Република Австрия. Тези експертизи и заключения са били назначени с цел идентифициране на пострадалия.

Въззивният състав е намерил за обосновано становището на първата инстанция, че наличните по делото доказателства и доказателствени средства позволяват да се направи категоричен извод, че изгореният труп е бил на пострадалия Бехчет И.

Въззивната инстанция е споделила извода за присъствието на пряк умисъл. Подсъдимият Динко В. безспорно е бил наясно, че автомобила не му принадлежи, нито му е предоставен за ползване и разпореждане, но въпреки това го е нарязал на парчета, които обгорил. Тези негови действия указват, че той е съзнавал общественоопасния характер на действията си и е целял да прикрие следите от убийството на водача на автомобила - пострадалия Бехчет И.

Според Бургаския апелативен съд първоинстанционната присъда във всичките й части е законосъобразна, обоснована и справедлива и следва да бъде потвърдена изцяло.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС.