Министърът на туризма Николина Ангелкова
Министърът на туризма Николина Ангелкова / БГНЕС

Министерството на туризма подготвя голям инвестиционен форум в Слънчев бряг на 31 май. Това разкри в Бургас на среща с туристическия бранш, ресорният министър Николина Ангелкова. По думите ѝ, събитието ще събере представители на най-големите хотелски вериги в света, представители на инвестиционни фондове и политици. 
 

Спад на ранните записвания за лятна почивка у нас от германци и руснаци


"За нас в важно да развиваме не само културно-историческия туризъм в България, но и конгресния. Това ще ни даде възможност да разширим крилете на летния туристически сезон, а и не само. Срещата, която организираме в курортния комплекс Слънчев бряг, ще бъде изцяло насочена към инвестициите в туризма. Тя ще съвпадне и с 60-тата годишнина на най-големия ни туристически комплекс по Черноморието", каза министър Ангелкова. 

Относно прогнозите за лято 2019 година, тя коментира, че е твърде рано за такива. Някаква картина все пак може да се нарисува, но само на база направени ранните записвания, което едва ли ще бъде коректно, стана ясно от думите на министъра на туризма. "Фалитът на "Еър Германия" и последващия фалит на друга, малка полска компания, ще окаже влияние на туризма у нас. Опитваме се да привлчем туроператорите и се надяваме, че ще успеем да се доближим до нивата от миналата година", обясни Ангелкова. 
 

Ангелкова: Лятото за българския туризъм се очертава да е предизвикателно


От началото на тази година министерството на туризма регистрира лек спад в броя на чуждестранните туристи - с около 3.5%. В същото време обаче се наблюдава ръст на нощувките, което, смята Ангелкова, означава, че чужденците почиват у нас за все по-дълъг период от време.