Ана Каренина, датска анимация и вампири в Бургас
Ана Каренина, датска анимация и вампири в Бургас / netinfo

Руският филм „Ана Каренина”, сниман над 10 години, ще бъде едно от най-интересните заглавия в осмото издание на кинофорума „София филм фест „На брега”. То ще трае от 11 до 19 март в залата на кино „Тракия” и Кукления театър. Там ще бъдат показвани филми, които ще пристигнат не на 35 мм лента, а в DVD формат. Такъв ще бъде 149 минутният „Пророкът”, взел специалната награда на журито в Кан.

Игралният „Зад кадър” и документалният „Европолис” на Костадин Бонев са заглавията на българското участие в „На брега”. Главните роли в първия изпълняват Иван Бърнев и Касиел Ноа Ашер. Вторият е увлекателен разказ за уникален град в делтата на Дунав, съществувал през 30- те години на 20 век, който бил с особен международен статут, извън румънска и българска юрисдикция. 

„Бялата лента - една немска детска приказка” е спечелил „Златна палма” на фестивала в Кан, този филм е претендент за „Оскар” в категорията „най-добър чуждоезичен филм”. Интерес будят и двата израелски филма „Ливан” и „Според размера”. Турският режисьор Фатих Акин ще се представи с „Храна за душата”, а корейският гений Ким Ки Дук – със „Сън”. Чилийската лента „Прислужничката” е носител на наградата за независимо кино „Сънданс”.

Впечатление правят филмът, разказващ за дете вампир „Покани ме да вляза”, на шведа Томас Алфредсон, френскта комедия „Добре дошли”, афганистанската история „Войната за опиума”, иранската „Запази спокойствие и брой до 7”, както и анимационния датски филм за деца и възрастни „Градът, наречен „Паника”. „Объркана броеница” на турчина Махмуд Азъл разказва за любовта на млад мюсюлмански молла към католическа монахиня.

Цената на един билет е 6 лева, почитателите на киното имат възможност да си купят карти с по 10 билета (за 50 лева) и 20 билета (за 40 лева). В петък, събота и неделя ще бъдат показвани по три филма, в делничните дни – по два. Прожекциите в Кукления театър и кино „Тракия” няма да бъдат по едно и също време, успокои артистичният директор на „На брега” Георги Дюлгеров. И тази година ще протече конкурсът за късометражен филм „Джеймисън”.