/ Лалка Димитрова
Съдът в Бургас остави под стража Пенчо Манов и Злати Иванов. Прокуратурата-извършили са кражби за 322 000 лв.
Прокурор Мануел Манев:
100594
Прокурор Мануел Манев:
  • Прокурор Мануел Манев:
Рекламата и говоренето по телевизията са едно, а фактите-съвсем друго”.- С тези думи адвокат Александър Даскалов, ангажиран със защитата на 40-годишния Пенчо Манов, сочен от МВР за съучастник в поредица от касови кражби, коментира днес шумно оповестената полицейска акция за задържането им при разглеждането на искането на прокуратурата за налагането на постоянен арест за обвиняемите.

Тежък контингент: Двама задържани след удари за 322 000 лв. (ВИДЕО)

Припомняме, че Манов, заедно с Злати Иванов /на 40 г./ бяха закопчани при специализирана операция на служителите на реда за серия от удари в заложни къщи и офиси. Разследващите определят тандема като „не просто крадци, а тежък криминален контингент”.

И твърдят, че двамата са организирали обири в Айтос и Бургас, а имало данни и затова че са действали и във вътрешността на страната. Според полицията, обвиняемите прониквали в помещенията, след като най-напред успявали да пробият отвори в стените, заглушавали сигнално-охранителните системи, а след това със специални устройства разрязвали и касите с ценности.

Прокурор Мануел Манев съобщи, че до момента са събрани доказателства за извършени от тях кражби на стойност 322 000 лева. Задигали злато, цигари и алкохол.

прокурор Мануел Манев
прокурор Мануел Манев

"Като ги гледате тези двамата как може да проникнат през отвор 40 на 50”, посочи адвокат Даскалов. И допълни: За златото, знаете, че много от собствениците на обраните обекти надписват...

Посочват, че Манов и Иванов са влезли в заложната къща в Айтос в 8 вечерта през този отвор и са работили там до седем сутринта. Това ако не е скалъпено.... Липсват конкретни доказателства за участие в престъпна дейност”.

адвокат Радостин Пенев
адвокат Радостин Пенев

„Изброени са 87 позиции в постановлението за привличането им като обвиняеми, но абсолютно нищо не е намерено от тези изброени вещи. Само златни накити на съпругата му.

Полицията провежда мащабна акция срещу крадци, изходите на Бургас са блокирани

От 7 килограма злато не са намерили нито един грам. Ако бяха извършили тези престъпления, те трябваше да са милионери. И ако бяха откраднали един милион щяха да си вземат най добрите адвокати в Бургас. А не единият да е със служебен адвокат, а на другия жена му да му търси защита”, каза адвокат Радостин Пенчев.

Задържаните са категорични, че нямат нищо общо с посочените престъпления. В крайна сметка съдът отхвърли искането на защитата за налагането на по-лека мярка за неотклонение и постанови те да останат под стража. Решението може да се обжалва.

Какво каза пред репортери в кулоарите на Съдебната палата наблюдаващият прокурор Мануел Манев, чуйте в звуковия файл: